Dream Theater (SUA) va urca pe scena ARTmania Festival, ce va avea loc in perioada 26 – 27 iulie 2019, in Piata Mare a cetatii medievale a Sibiului.
Americanii, pionieri ai genului progressive-metal, vor aduce la ARTmania Festival „Distance over Time”, viitorul lor album de studio, cel de-al 14-lea material scos in cei peste 30 de ani de cariera.
James LaBrie (voce), John Petrucci (chitara), Jordan Rudess (clape), John Myung (bass) si Mike Mangini (tobe) tocmai au terminat de inregistrat viitorul lor album, „Distance over Time”, si afirma ca „fratia” dintre ei e mai puternica decat oricand.
Pentru prima oara in ultimii 20 de ani, cei cinci super-muzicieni au scris si inregistrat albumul locuind practic impreuna, timp de mai bine de patru luni de zile, intr-un studio din Monticello, New York. Intre gratarele facute cu randul si lungile taclale cu care „spargeau” cele pana la 14 ore de lucru in studio, muzica celui de-al 14-lea album al trupei a venit natural, spontan, si s-a asezat ca un soi de pecete peste puternica prietenie care ii leaga. Chimia a fost esentiala pentru Dream Theater in aceasta perioada, mai ales dupa turbulentele majore prin care trupa a trecut in 2010, cand unul dintre fondatorii proiectului a parasit proiectul (tobosarul Mike Portnoy). Mike Mangini, inlocuitorul lui Portnoy in spatele tobelor, face acum cu adevarat parte din „Familie”, pentru prima oara contribuind total la un album de studio, inclusiv in ceea ce priveste textul pieselor.
Dream Theater a luat fiinta in 1985, in jurul unui nucleu format din Patrucci, Myung si Portnoy. La acel moment, cei trei erau studenti ai Colegiului de Muzica Berklee, iar trupa a fost numita „Majesty” in prima faza. Dupa 33 de ani, doua nominalizari la Grammy si 15 milioane de albume vandute, grupul se considera pe deplin matur din punct de vedere creativ si promite un material monumental, in care, cu virtuozitatea impresionanta de astazi, trupa se intoarce la origini pentru a invia atat partea heavy, cat si pe cea proggy. Totul, asa cum spune Petrucci, pentru o muzica pe care o canta cu super-placere.
„In calitate de producator, scopul meu a fost sa incerc sa fac albumul cu cel mai bun sound din istoria Dream Theater, asa incat ascultatorul sa fie pur si simplu imbratisat de muzica. As vrea ca acest album sa reflecte cat mai corect cantitatea imensa de suflet, bucurie si pasiune pe care am pus-o in el, iar oamenii sa ramana, la finalul discului, cu energia pura cu care ne-am incarcat cat timp am stat impreuna la studio”, afirma Petrucci.
Pe langa miile de fani complet fascinati de muzica lor, Dream Theater mai are o legatura stransa cu Romania: primul lor concert in tara, la Bucuresti, in 2002, a fost inregistrat si inclus ca „official bootleg” in discografia trupei.
Cei care vor veni sa vada concertul din Piata Mare din Sibiu s-ar putea bucura si de cateva piese din deja clasicul „Metropolis II: Scenes from a Memory”, albumul lor din 1999, pe care trupa il va reproduce live integral (cel putin in prima parte a turneului, care va avea doar concerte „an evening with”), pentru a marca implinirea a 20 de ani de la lansare.
Pe scena ARTmania Festival din Piata Mare a Sibiului, Dream Theater (SUA) vor urca alaturi de Opeth (Suedia), Madrugada (Norvegia), Wardruna (Norvegia) si Myrkur (Danemarca), alte nume cunoscute pe scena muzicala internationala urmand sa fie anuntate in viitor.
Abonamentele pentru editia 2019 a Festivalului ARTmania s-au pus in vanzare pe website-ul oficial, www.artmaniafestival.ro. In prezent, mai exista un numar limitat de abonamentele la pret special de 190 lei/ buc., disponibil pana la epuizare, dar nu mai tarziu de 30 noiembrie 2018, urmatoarea categorie de pret fiind cea de 250 lei/ buc.
ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.
De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.
Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.
Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.
ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de artisti si de trupe importante, de la Steven Wilson, Peter Hammill, Serj Tankian si Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Anathema, Apocalyptica, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.